Quantcast
Channel: Østfoldmuseene » Arkiv
Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Jubileumsåret i gang på Borgarsyssel Museum

0
0
Ida Wendel fra Østfold fylkeskommune holdt foredrag på Borgarsyssel museum, om pilegrimsferder i både historisk og moderne persektiv. Foto: Ingvild Hasle

Ida Wendel fra Østfold fylkeskommune holdt foredrag på Borgarsyssel museum, om pilegrimsferder i både historisk og moderne perspektiv. Foto: Ingvild Hasle

45 lydhøre publikummere hadde funnet veien til Wegnerbrakka torsdag 21. januar, for å høre mer om pilegrimer både i historisk perspektiv og mer moderne erfaringer fra en som gikk leden helt fra Sarpsborg til Trondheim i 2015.

Først fikk tilhørerne oppleve Ida Charlotte Wendel fra Østfold Fylkeskommunes middelalderprosjekt fortelle om hva en pilegrim var opprinnelig, hvordan kulturen oppsto, og hva som var de store pilegrimsmålene både i Norden og Europa. Hvorfor valgte folk å legge ut på ferdene, hvordan var de utstyrt, og hvordan kom de seg fram. Mange gikk til kjente steder som Roma og Santiago de Compostela, men utover i middelalderen fikk norske Nidaros større og større betydning.
Ida Wendel er også ansvarlig for arbeidet med utvikling av pilegrimsleden gjennom Østfold, å rydde stiene, og ikke minst å sørge for skilting og merking av utvalgte viktige kulturminner langs ruten. Vi fikk høre om både gamle gravfelt og nyere severdigheter vel verdt en tur i seg selv.

Mona-Elise Wirkola fortalte om erfaringer fra pilegrimsvandringen. Foto: Ingvild Hasle

Mona-Elise Wirkola fortalte om erfaringer fra pilegrimsvandringen. Foto: Ingvild Hasle

Mona Elise Wirkola på vei til Trondheim sommeren 2015. Foto: privat

Mona Elise Wirkola på vei til Trondheim sommeren 2015. Pilegrimsstaven, døpt Kai Olav etter sin skaper Kai Ringsrud og Borgs grunnlegger Olav Haraldsson, er også med. Foto: privat

Etter Wendel kom Sarpsborgs egen «super-pilegrim» Mona-Elise Wirkola, og fortalt om sine opplevelser langs pilegrimsleden fra Sarpsborg til Trondheim sommeren 2015. Mona-Elise brakte den flotte pilegrimsstaven med treutskjæringer laget av Kai Ringsrud hele veien til Nidaros i fjor, og nå i jubileumsåret er hun koordinator for ferden som skal bringe den tilbake til Sarpsborg. Hun delte villig både fotografier og erfaringer fra turen, og viste en stor entusiasme for denne gamle måten å reise på. Det er mange som har meldt seg til tjeneste for pilegrimsvandringen som faktisk går motsatt vei enn vanlig, altså fra Trondheim, men Mona-Elise tar imot søknader om å få være med i følget helt fram til 1. mars.

De siste ti minuttene fikk publikum høre mer om planene for Olavsdagene 2016 og programmet for selve hovedfeiringen i jubileumsåret, 28.-31. juli, levert av entusiastisk leder for Olavsdagene, Guro Elise Berg.

Borgarsyssel Museum er godt fornøyde med vår start på 2016 med åpning av foredragsrekka Kunnskapens Borg, og vi gleder oss til fortsettelsen. Les mer om hele foredragsrekka her.

 

Neste foredrag er torsdag 4. februar kl 19, og foredragsholder er professor Frank Aarebrot. Arrangementet er utsolgt, og på grunn av stor pågang flyttet til Kirkesalen i Fildelfia.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Latest Images